Mikä on ekologinen hotelli?

//Mikä on ekologinen hotelli?

Nykyään puhutaan yhä useammin kestävästä kehityksestä, ekologisuudesta ja vihreistä arvoista. Ollaan havahduttu siihen, että maapallo ei kestä jatkuvasti lisääntyvää saastumista, roskaantumista ja luonnonvarojen yletöntä käyttöä. Tämän suuntauksen ovat havainneet myös monet hotellit, jotka markkinoivat itseään ekologisina vaihtoehtoina erottuakseen edukseen tuhansien muiden hotellien joukosta. Hotelleilla onkin runsaasti parantamisen varaa kierrätyksessä, veden ja sähkön säästämisessä, tarpeettomissa pakkauksissa tai vaikkapa ylenmääräisessä puhdistusaineiden käytössä. Monet pieneltä tuntuvat muutokset säästävät pitkällä aikavälillä suuren määrän luonnonvaroja ja sitä kautta selvää rahaa. Useimmiten juuri raha onkin yksi vahva motiivi, kun punnitaan erilaisia vaihtoehtoja hotellipalveluiden tarjoamiseksi. Pestäänkö lakanat ja pyyhkeet joka päivä, vai voisiko asiakas käyttää niitä toisenkin kerran, jos hän asuu hotellissa pitempään? Laitetaanko kylpyhuonekosmetiikka tarjolle kertakäyttöpakkauksissa vai voisiko käytössä olla täytettävät pullot shampoolle ja saippualle? Onko hotellihuoneen laitteiden sähkönkulutusta mahdollista alentaa? Miten ja minkälaisissa pakkauksissa hotellin aamiaistuotteet tarjoillaan? Kysymyksiä ja mahdollisia ratkaisuja on lukemattomia. Ekologiset hotellit ovat paneutuneet näihin kysymyksiin ja niiden toteuttamiseen käytännössä päivittäisessä toiminnassaan.

Kuinka vähentää jätekuormaa hotelleissa

Maailman tuhansissa ja taas tuhansissa hotelleissa syntyy päivittäin uskomaton määrä jätettä. Sen kuljettaminen hävitettäväksi vaatii työtä, fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja täyttää usein ennestäänkin jo ylitse pursuavia kaatopaikkoja, etenkin vähemmän kehittyneissä maissa. Kierrätys ja kompostointi, missä se suinkin on mahdollista, vähentää ratkaisevasti biohajoavan jätteen määrää. kompostointi vähentää jätteenkuljetuksia säästäen näin sekä aikaa, rahaa että noita arvokkaita luonnonvaroja, joiden rajallisuus on vihdoin alettu ymmärtää laajemminkin. Hotellien ravintoloissa syntyy päivittäin tonneittain biojätettä ruuanvalmistuksessa ja asiakkaiden jättäminä tähteinä. Jos nämä jätteet kompostoidaan, saadaan niistä arvokasta eloperäistä ainesta käytettäväksi esimerkiksi hotellin ulkoalueilla istutusten lannoittamiseen. Samalla tämä aines palaa takaisin luonnon kiertokulkuun pitäen näin yllä luonnon tasapainoa. Jätekuormaa pystytään pienentämään oleellisesti myös vaihtamalla kertakäyttöiset annospakkaukset suurempiin niin aamiaisella, hotellin baareissa kuin huoneissakin. On tietysti otettava huomioon tuotteiden turvallisuus ja hygieenisyys, mutta tällä saralla monissa hotelleissa olisi vielä paljon tehtävää. Jo yksistään kustannustekijänä pienet annospakkaukset ovat usein huomattavasti suurempia pakkauksia kalliimpia, puhumattakaan sitten niiden aiheuttamasta valtavasta roskamäärästä, joka syntyy päivittäin näistä pienistä pusseista ja purkeista. Huolellisella suunnittelulla niin keittiössä kuin huoneiden puolellakin voidaan tätä kuormaa kuitenkin ratkaisevasti vähentää.

Ekologista hotellia metsästämässä

Monet matkailijat ajattelevat jo aiheuttamaansa hiilijalanjälkeä lomiaan valitessa. Pyritään esimerkiksi välttämään lentämistä, jos muita matkustustapoja kyseiseen kohteeseen on tarjolla. Matkakohteita myös valitaan sen mukaan, kuinka siellä on hoidettu yleinen infrastruktuuri, ja mietitään, rasittaako turismi mahdollisesti liikaa paikallista ympäristöä. Usein pienet, paikallisten ihmisten omistamat hotellit kantavat enemmän huolta ympäristöstään kuin suurten ketjujen toinen toistaan muistuttavat kloonihotellit. Pienemmissä paikoissa hotellin takapihalta saattaa löytyä kompostori, jolla ruuan tähteistä ja muusta biohajoavasta jätteestä saadaan uutta multaa vaikkapa ravintolan keittiön tarvitsemien yrttien kasvattamiseen. Valitsemalla tällaisen hotellin matkailija auttaa parhaiten paikallista taloutta ja kulttuuria, koska hänen maksamansa hinta palveluista jää paikalliseen käyttöön eikä valu kasvottomien hotelliketjujen omistajien taskuihin. Nämä hotellit ovat yleensä myös persoonallisia niin huoneidensa kuin tarjoamansa ruuankin suhteen, jolloin matkailija pääsee tutustumaan huomattavasti paremmin paikalliseen elämään ja tapoihin. Suosimalla pieniä, paikallisia, ekologisia hotelleja matkasta saa aivan toisenlaisia elämyksiä irti kuin kulkemalla suurten laumojen mukana viiden tähden hotellista toiseen. Pienissä, perheen ylläpitämissä hotelleissa tutustuu usein koko perheeseen vauvasta vaariin, ja parhaassa tapauksessa saa näistä itselleen elinikäisiä ystäviä.

By | 2022-12-22T10:27:16+00:00 marraskuu 5th, 2017|Hotelleihin|Kommentit pois päältä artikkelissa Mikä on ekologinen hotelli?
Avada